Uprawa ziół aromatycznych

W każdym kraju, regionie na świecie, panuje odmienna kultura i kuchnia. Dobry kucharz zna się na smakach i wie, jakie przyprawy należy zastosować do konkretnych potraw. Poczucie smaku w gotowaniu jest niezmiernie ważne, aby przyrządzać smaczne potrawy.

Jakich ziół nie unikać w kuchni?  

zioła aromatyczneJeżeli lubimy gotować, to nie są nam obce takie nazwy jak szafran, kolendra, czy czarnuszka. Nie wystarczy usmażyć mięso, aby było smaczne, potrzebne są odpowiednie przyprawy i dodatki. W naszej kuchni zioła aromatyczne powinny być powszechnie stosowane, gdyż nadają potrawom wyrazistych smaków i mają mnóstwo witamin. Od wieków stosowano zioła jako środek leczniczy na wiele dolegliwości bólowych, czy żołądkowych, bo likwidują je w naturalny sposób. Zioła możemy samodzielnie uprawiać w swoim ogródku, albo w doniczce na balkonie, bo większość z nich jest całoroczna. Wystarczy trochę dobrej jakości ziemi i systematycznie je podlewać, aby móc się cieszyć własną uprawą wolną od pestycydów i środków chemicznych. Aromatycznych ziół powszechnie się używa do marynowania mięs, potraw duszonych i pieczonych, a nawet do sałatek. Czymże byłaby dla Włocha pizza bez oregano i świeżej bazyli, to obowiązkowe składniki. U nas w dużych ilością jest wykorzystywana zdrowa natka pietruszki, koperek, czy szpinak. Zioła nadają daniom intensywnego aromatu i uszlachetniają ich smak. Poza walorami smakowymi, mogą poprawiać trawienie, zwiększać apetyt, a nawet niwelować niektóre dolegliwości związane z niestrawnością. 

Zioła możemy kupić w formie suszonej w szczelnie zamkniętych torebkach, albo świeże w doniczce. Najwięcej aromatu mają świeże zioła i też dlatego najwięcej ludzi je wybiera. Do popularnych ziół, które wykorzystujemy w kuchni należy mięta, tymianek i oregano.