Technologia przygotowania sushi

Japonia to kraj bardzo ciekawy pod względem kulinarnym. To tutaj znajdziemy potrawy, które nigdzie indziej na świecie nie występują. Co ciekawe ta kuchnia jest także bardzo zdrowa gdyż ze względu na położenie Japonii składa się głównie z owoców morza. Dzięki temu w wielu krajach japońska kuchnia stała się równie popularna jak w Japonii, a najbardziej jedna z tych potraw czyli sushi.

Sushi można zabrać na wynos w kartonowym opakowaniu

opakowania do sushi na wynosSamo sushi przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Najpierw trzeba przygotować płaty z agi morskiej, które kroi się w duży kwadrat. Następnie na nie nagłada się świeżo ugotowany ryż. Warstwa ryżu powinna być tutaj dość grubo położona, gdyż jest to główna części każdego kawałka sushi pod względem objętościowym. Dopiero na tak przygotowane warstwy układa się farsz. Jest to najczęściej surowa ryba z kompozycji warzyw, ale w zależności od rodzaju sushi może to być też coś innego. Całość następnie się zwija w rulon i kroi co parę centymetrów ostrym nożem. Tak przygotowane sushi można podać swoim gościom lub wydaj im je do domu układając w odpowiednio przygotowanym kartonowym pudełku. Wszystkie opakowania do sushi na wynos mogą pomieścić od kilku do nawet kilkudziesięciu kawałków. Oczywiście najczęściej jest ich tam kilkanaście co odpowiada porcji dla jednej osoby. Opakowania do sushi zawierają często nadruk z logo restauracji, która produkuje dany produkt, dzięki temu jest ona bardziej rozpoznawalna.

Apetycznymi kawałkami sushi zajadają się nie tylko Japończycy. Sushi jest tak popularne, że w wielu krajach powstały specjalizujące się w tym daniu restauracje. Większość z nich nawiązuje do kuchni japońskiej nie tylko tym, że posiadają w menu sushi, ale także odpowiednim klimatem i wystrojem wnętrza. Możemy tam zjeść sushi na miejscu lub zabrać je w pudełku do domu.