Smaczne masło orzechowe

 

Zdrowa i zbilansowana dieta zakłada stosowanie się do zasad piramidy żywienia, w której nie brakuje różnorodnych produktów spożywczych. Niekoniecznie trzeba jeść dużo, bo najważniejsza jest jakość tego znajduje się na naszym talerzu.

Jak się robi masła orzechowe?

masło orzechowe z orzechów laskowychWielu rodziców kupuje swoim dzieciom słodkie masła czekoladowe czy nawet orzechowe z dodatkiem cukru lub soli, gdyż są one powszechnie dostępne w sklepach. Jednak ich jakość i dobór składników nie zawsze jest pożądany. Zdecydowanie lepiej sięgać po naturalne produkty, które w swoim składzie nie posiadają zbędnych dodatków. Może to być sprawdzone masło orzechowe z orzechów laskowych, które dostępne jest w słoikach po dwieście, pięćset lub tysiąc gramów. Masło może być gładkie w wersji smoothie lub z kawałkami orzechów. Najważniejsze, żeby nie było w składzie soli, cukru, wzmacniaczy smaku czy oleju palmowego. Takie masła na pewno znajdziemy w sklepach z ekologiczną żywnością, choć coraz częściej pojawiają się w dużych sklepach spożywczych. Równie dobrze dowolne masło orzechowe można samodzielnie przygotować w domu przy pomocy blendera. Konieczne jest wielokrotne mielenie orzechów laskowych, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Tak przygotowane Masło można przechowywać nawet kilka miesięcy w chłodnym miejscu. Można je samodzielnie spożywać prosto że słoika, smarować nim kanapki, andruty, ciastka czy stosować jako składnik polew. Masło orzechowe ma mnóstwo witamin i minerałów, które są łatwo przyswajalne przez organizm.

Jeżeli chodzi o cenę masła orzechowego, to w zależności od rodzaju może kosztować od dwudziestu do pięćdziesięciu złotych za słoik. Przeważnie ich data ważności wynosi około dwanaście miesięcy od momentu otwarcia. Z pewnością zasmakuje ono dorosłym i dzieciom.