Przeterminowana żywność w naszym otoczeniu

 

W obecnych czasach otwiera się coraz więcej sklepów oraz większych marketów, w których przeważają produkty spożywcze. Jest ich zazwyczaj znaczna przewaga i ciężko dopilnować świeżości takich produktów. Na półkach znajdziemy wiele produktów, lecz co robic z tymi, które nie nadają się do spożycia?

Co robić z odpadami spożywczymi

odpady spożywczeKupując produkty w sklepie czy też większym markecie (tam przede wszystkim) powinniśmy zwracać uwagę na datę ważności. Często ciężko jest dopilnować każdego produktu i ulega on przeterminowaniu w naszej lodówce, często produkt ma krótką datę ważności i należy go spożyć jak najszybciej. Powinniśmy zwracać na to uwagę, ponieważ niektóre odpady spożywcze nie nadają się do spożycia. Odpadami spożywczymi nazywamy również wszelkiego rodzaju pozostałości chociażby z mięs, wędlin itp. Takie odpady, których zbliza sie data ważnosci możemy wykorzystywać jako dodatek do pasz, często też odpady z restauracji w postaci resztek z jedzenia zostawione przez klientów, możemy odrzucac np jako paszę dla świń czy też innych zwierząt. Często sanepid stara się robić kontrolę w sklepach i marketach, sprawdzając czy jest wszystko w porządku.  Niektóre markety wprowadziło w swojej ofercie bony dla osób, które znalazły przeterminowane produkty i zaniosły je do biura obsługi klienta. Często są to bony na 5 zł, lub w wypadku ich braków moneta płacona od ręki. Odpady spożywcze odkładane przez restauracje do pojemników niosą za sobą wiele plusów, ponieważ ogranicza to ilość wyrzucanych śmieci, co niesie za sobą redukcje kosztów, ponieważ wywóz śmieci może się odbywać np raz w miesiącu a nie 2 razy w tygodniu. Poza tym, hodowcy zwierząt hodowlanych zwłaszcza świń będą równie zadowoleni.

Produkty datę ważności często mają na wierzchu opakowania, ale zdarza się też dość często, że można ją znaleźć na spodzie lub z boku opakowania. Warto kupować produkty z dłuższą datą ważności, ponieważ kupujemy towar świeży oraz nie popsuje on się za szybko w naszej lodówce i zdążymy go skonsumować. Powinniśmy również regularnie robić przegląd produktów w swoich domach