Kiedy stosować jednorazowe opakowania?

Korzystanie z jednorazowych opakowań jest nie tylko bardzo wygodne, ale w niektórych branżach konieczne. Do takich miejsc z pewnością zaliczają się wszystkie lokale gastronomiczne oraz miejsca, gdzie sprzedawane są różnego rodzaju produkty spożywcze, na przykład piekarnie lub cukiernie.

Zalety korzystania z opakowań jednorazowych

utylizacja opakowań jednorazowychPrzede wszystkim główną zaletą korzystania z jednorazowego opakowania jest niski koszt. Wyprodukowanie jednej sztuki takiego pudełka czy torby nie przekracza kilku groszy, dlatego zakup nawet kilkuset sztuk nie obciąży firmowego budżetu, a ilość jaka zużywamy podczas jednego dnia pracy przedsiębiorstwa sięga niekiedy tysięcy zużytych egzemplarzy. Kolejną niezaprzeczalną zaletą jest ułatwiona utylizacja opakowań jednorazowych, bowiem wykorzystane opakowanie można w prosty sposób zgnieść, połamać lub zwinąć, co znacznie ogranicza powierzchnię potrzebną na składowanie odpadów. Pamiętajmy o odpowiedniej segregacji zużytych materiałów, aby przyczynić się do zmniejszenia szkodliwości dla środowiska. Dodatkową zaletą dla ekologii będzie skorzystanie z opakowań wykonanych z naturalnych surowców, takich jak papier. Oprócz pozytywnego wpływu na środowisko można przypisać mu także lepszą przepuszczalność powietrza niż w przypadku folii i innych tworzyw sztucznych, dzięki czemu ograniczymy rozwój pleśni spowodowanych nadmierna wilgocią w niektórych produktach spożywczych.

Jednorazowe opakowania to bardzo wygodna i tania forma pakowania produktów, ciesząca się dużym powodzeniem zwłaszcza w branży gastronomicznej. Niektóre właściwości materiałów wykorzystywanych do produkcji mogą przyczyniać się do zachowania lepszych właściwości pokarmów, na przykład styropianowe pudełko na dłużej zachowa odpowiednia temperaturę posiłku, a papierowa torba ograniczy rozwój pleśni w pieczywie.