Gastronomia musi korzystać z jednorazowych opakowań

 

W restauracjach, knajpach, barach mlecznych, czy mobilnych punktach żywnościowych, dania są wykonywane na bieżąco, aby były świeże w momencie zakupu. W każdym lokalu możemy zjeść na miejscu, ale możemy też zamówić danie na wynos, lub telefonicznie złożyć zamówienie z dowozem do klienta.

W jakich jednorazowych opakowaniach dostajemy jedzenie?

opakowania jednorazowe dla gastronomiiAby móc dostarczać żywność do klientów, musimy mieć specjalne pojemniki, które mogą być stosowane w kontakcie z jedzeniem. W dużych marketach możemy spotkać opakowania jednorazowe dla gastronomii wykonane z tworzywa sztucznego o nazwie PET, które charakteryzuje się dużą wytrzymałością, są lekkie, i przeźroczyste. Dzielą się one na różne rozmiary, od małych pojedynczych pudełek, po duże prostokątne, z przegródkami ułatwiającymi nakładanie potraw i oddzielanie od siebie różnych składników. Mogą być wykonane też ze styropianu, który doskonale utrzymuje temperaturę gorących potraw. Gastronomie wykorzystują też różnego rodzaju kubki na napoje, albo zupy, do których są dołączone pokrywki, które mogą mieć otwory na rurkę. Jednak nie tylko ze sztucznych tworzyw są produkowane opakowania, ponieważ bardzo gorące dania, jak na przykład pizza muszą być przechowywane w tekturowych kartonach ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury plastik może się zacząć topić i przenikać do potrawy. Dania typu kebab nie wymagają specjalnych pojemników, ponieważ najczęściej są pakowane w folię aluminiową, która doskonale izoluje potrawę od temperatury powietrza.

Gastronomie zaopatrują się hurtowo w dużych hurtowniach i sklepach z wyposażeniem dla nich, ponieważ tam dostaną opakowania jednorazowe w niskich cenach, dzięki dużym zakupom. Pojemniki są pakowane po sto, lub tysiąc sztuk i cena jednego wynosi zaledwie pięć, albo dziesięć groszy.